Jak jednoduše použít myčku na nádobí

05.08.2012 08:26

Pár tipů, díky kterým bude mytí v myčce snadnější.

1. ČISTÍME

Pravidelně myčku čistěte. Ostraníte tak zbytky jídel, mastnoty, vodního kamene a dalších nečistot. Vytáhněte filtry, odmaštěte je, zbavte všech usazenin, které způsobují zápach. Důležité je také myčku pravidelně čistit - před použitím čističe odstraňte vůni do myčky a veškeré nádobí. Na trhu existují i čističe myček, kde stačí jen nasypat, zapnout myčku a je hotovo.

2. PŘED MYTÍM

Špinavé nádobí zbavte nejdříve zbytků jídel (usazují se ve filtru). Jestliže je nemyté nádobí v myčce delší dobu, je lepší napřed zvolit oplach. Totéž platí, pokud jste nádobí zapomněli vyskládat a několik dnů na Vás umyté čekalo.

3. LEŠTIDLO

Použití leštidla není nutné, i když většina z nás preferuje naleštěné a bezšmouhové skleničky a talířky. Nezapomeňte, že s komerčními prostředky přidáváte k nádobí i saponáty, které po umytí zasýchají (krásné barevné skvrny) a když nalejete do talířku horkou polévku, krásně se zas do jídla uvolní. Existují však i ekologické leštidla (Eurona) se kterými máte jistotu, že Vy a Vaše děti jí z nejen z umytých talířků, ale především z ČISTÝCH.

4. SKLÁDÁME

Do spodního koše dáváme větší nádoby, hrnce a odolné nádoby. Od spodu také začínáme nádobí vyskladávat. V horním koši je místo pro menší kousky, křehké a plastové nádobí. Před zahájením mytí zkontrolujeme, zda nic nebrání rotačním tryskám v činnosti (nejsou zablokované nádobím). Při ukládání talířku střídáme mělké a hluboké - snadněji se k nim dostane voda. Příbory by zase měly být umístněy rukojetí dolů. Všechno nádobí ve kterém by mohla zůstat voda obrátíme dnem vzhůru. Myčku nepřeplňujeme a nádobí by se vzájemně nemělo dotýkat, aby se nepoškrábalo.

5. CO DO MYČKY NEPATŘÍ?

Některé nádobí do myčky opravdu nepatří. Je vhodné vždy prostudovat pokyny od výrobce, ušetříme si tak naší peněženku a prodloužíme životnost nádobí. Pozor dáváme např. u hliníku, lakovaného a ručně malovaného nádobí, dřevěných a plastových prkének, plastové nádobí, které neodolá vysokým teplotám, stříbro atd... Velmi citlivé je také sklo.